woensdag 31 januari 2018

Een hypotheek, maar geen vaste baan… kan dat nog in 2018?

Over alle ontwikkelingen op de huizenmarkt hebben we het afgelopen jaar veel gehoord. Na een tijdenlange dip leefde de woningmarkt op als nooit tevoren en werd er meer verkocht en gekocht dan in de jaren daarvoor.
Nu stabiliseert dat weer enigszins, maar komen ook de situaties aan bod waarbij het kopen van een huis misschien wat minder eenvoudig is.

Want wat doe je als je geen vaste aanstelling hebt, maar wel graag een huis wilt kopen? De regels zijn niet echt soepeler geworden, dus wat zijn je kansen voor 2018 in deze situatie.


Geen vaste baan, wel een inkomen?
Dat je geen vaste aanstelling hebt, wil niet zeggen dat je ook geen of weinig inkomen hebt. Sterker nog, een hoop ZZP-ers of uitzendkrachten hebben prima vermogen om een hypotheek te kunnen dragen, maar de zekerheid van een vaste inkomstenbron op basis van een vast contract, ontbreekt.

In veel gevallen wordt dan gewerkt met een intentieverklaring of perspectiefverklaring.




Intentieverklaring of perspectiefverklaring?
Bij een intentieverklaring spreekt de opdracht-/werkgever uit dat je, ondanks dat je nog een tijdelijk contract hebt, wel voor langere tijd in dienst komt, wat voor hypotheekverstrekkers een bepaalde mate van zekerheid biedt.

Als uitzendkracht is dat echter zelden een oplossing omdat de meeste uitzendorganisaties die intentie juist niet kunnen bieden en daarom dus ook zelden een intentieverklaring afgeven.
Dat zet uitzendkrachten of flexwerkers dus al snel op een lastig spoor.

Bij een perspectiefverklaring wordt breder gekeken dan alleen de duur van een contract. Ook zaken als achtergrond en opleiding, werkervaring en arbeidskansen worden naast salaris meegenomen in de overweging. En dat biedt dus kansen, ook zonder vast contract!


Schenking en borgstelling; het alternatief
Wanneer je (kind) om wat voor reden dan ook niet in aanmerking komt voor een intentie- of perspectiefverklaring, of daarmee alsnog net niet genoeg vermogen heeft om (alleen) een huis te kopen, zijn er aanvullende alternatieven.

Zo kun je als ouder borg staan voor de lening van je kind. Dit betekent wel dat je mede een lening aangaat en daarvoor (hoofdelijk) aansprakelijk bent. Wanneer je (kind) niet aan financiële verplichtingen kan voldoen, kan een hypotheekverstrekker/bank bij degenen aan kloppen die borg staan. En dan niet voor een deel van de lening, maar voor het geheel. Toch is dit vaak een goede oplossing als ouders in staat zijn die garantie te bieden!


Hoe kies je de juiste optie?
Ben je van plan een huis te kopen en wil je weten wat je opties zijn of wat er juist niet slim is? Kom dan eens met ons team in contact.

We vertellen je graag hoe, op basis van jouw situatie, je de beste vervolgstap bepaalt. En misschien hebben we nog meer alternatieven voor je.





Geen opmerkingen:

Een reactie posten