dinsdag 15 augustus 2017

WOZ waarde van je huis.. hoe zit dat nou eigenlijk?

Elke woningbezitter heeft er mee te maken; de WOZ-waardebepaling van je huis. Deze ‘beschikking’ krijg je jaarlijks toegezonden door je Gemeente en is bepalend voor de kosten die je als huizenbezitter doorbelast krijgt, bijvoorbeeld voor belastingen. Best belangrijk dus dat dit klopt. Daarom vandaag enkele ins & outs rondom de WOZ-waarde.


1.      Wat is WOZ eigenlijk?
We beginnen bij het begin: WOZ staat voor wet Waardering Onroerende Zaken en is kort gezegd de waarde van je woning. Elk jaar bepaalt de gemeente deze waarde en deze vormt zo de basis van heffingen en belastingen:
Onroerendezaakbelasting
Rioolheffing
Waterschapslasten
Eigenwoningforfait
Erf- en schenkbelasting
Omdat de WOZ-waarde geen feitelijke waardering kan zijn, kun je bezwaar aantekenen tegen de beschikking die je krijgt als je deze te hoog vindt.



2.      Hoe bepaalt de gemeente mijn WOZ-waarde?
De WOZ-waarde wordt bepaald door een flink aantal gegevens. Een deel daarvan is object gerelateerd (de woning zelf), een ander deel wordt gevormd door andere factoren.
Een aantal elementen die hierin een rol spelen:
Het soort woning (flat, tussen- of hoekwoning, vrijstaand, …)
Is er sprake van bijgebouwen, zoals een garage of schuur
Grootte van je woning, maar ook kaveloppervlakte en gebruiksoppervlakte
Het bouwjaar van je huis
De ligging van je huis en de gewildheid van omgeving en buurt

Daarnaast kunnen wettelijke beperkingen een rol spelen (zoals een parkeer- of uitrijverbod) of kan de aanwezigheid van bijvoorbeeld schade, overlast of slecht onderhoud van belang zijn.





De gemeente schat de WOZ-waarde van je woning in op 1 januari van het voorgaande jaar. Je beschikking van 2017 is dus gepeild op 1 januari 2016.
Het gaat er dus niet om wat je huis nu waard is!


3.      Wat als ik het niet eens ben met mijn WOZ-waarde?
Je hebt als huizenbezitter altijd het recht om bezwaar aan te tekenen binnen de gestelde termijn (die is meestal 6 weken). Vervolgens kun je niet ‘zomaar’ bezwaar aantekenen; je moet een goed beeld hebben van wat volgens jou reëel is en dat kunnen staven met aanvullende gegevens.

Twijfel je over je WOZ-waarde, vraag dan het onderliggend taxatieverslag op of neem contact op met het Kadaster of een taxateur voor het verkrijgen van aanvullende informatie die je helpt bij het bepalen van een betere (reële) WOZ-waarde.


Hulp bij je eigen (nieuwe) woning?
Een huis kopen of verkopen is een hele klus. Behoorlijk spannend ook! Daarom staan onze experts graag voor je klaar met een passend advies, het afhandelen van de belangrijke stappen en natuurlijk het behartigen van jouw belangen.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten