maandag 3 juli 2017

ANBI-status en hoe het werkt

Over ANBI status is de afgelopen tijd regelmatig berichtgeving geweest. Hoewel een ANBI status op het eerste oog niet zo complex lijkt, zitten er vanzelfsprekend tal van regels en richtlijnen aan. En het niet naleven van die richtlijnen gaat niet zonder consequenties. Een recente praktijksituatie dient als voorbeeld. Daarom in dit blog; Wat is ANBI en hoe zit het?


Wat is ANBI?
Met ANBI wordt een algemeen nut beogende instelling bedoeld. Kort gezegd: een instelling die zich inzet voor een hoger doel in de maatschappij.
Hiermee worden overigens geen sport- of personeelsverenigingen mee bedoeld. Die worden meestal geclassificeerd als SBBI (sociaal belang behartigende instellingen).

Een instelling kan alleen een ANBI-status hebben als ze zich voor minstens 90% inzet voor oprecht algemeen nut. Deze 90% eis lijkt helder, maar zorgt regelmatig voor vraagtekens bij instellingen.
Een ANBI mag dus ook geen winstoogmerk hebben en het bestuur mag niet over het vermogen van de organisatie beschikken, alsof het hun eigen vermogen is. Bestuurders hebben daarnaast dus ook geen recht op een riante beloning; dit beperkt zich tot een onkostenvergoeding.




Een ANBI-status krijgen en behouden.
Het al dan niet hebben van een ANBI-status is met name een aangelegenheid rondom belastingverplichtingen.
Als ANBI heb je recht op belastingvoordelen en daarom beoordeelt de Belastingdienst regelmatig en strikt of een instelling voldoet aan alle voorwaarden om ANBI te worden EN te blijven.
Als ANBI wordt je vrijgesteld van erf- en schenkbelasting.

Een ANBI-status kun je via de Belastingdienst aanvragen, wanneer je er vrij zeker van bent dat je alles op orde hebt om een status te verkrijgen.
Dat is echter niet eenvoudig. Daarom helpen onze experts je graag om de juiste keuzes te maken en exact te bepalen welke stappen nodig en gewenst zijn.


ANBI-status verliezen
Wanneer je als organisatie niet kunt aantonen dat je voldoet aan de voorwaarden, vooral de 90% grens is daarbij een belangrijke, kun je de status verliezen.

Recent verloor een kunstenaarsstichting haar status doordat de fiscus had vastgesteld dat de 90% grens niet werd gehaald. De werkwijze die de stichting had gehanteerd rondom jarenlange schenking kostte hen de status.


Advies over ANBI
Het verkrijgen van een ANBI-status is niet eenvoudig, de grenzen die daarin een rol spelen evenmin.
Ons team helpt je graag met gericht advies en het opzetten van dit traject.




Geen opmerkingen:

Een reactie posten