maandag 3 april 2017

Trouwen en het ondernemerschap; wat moet je weten?

We hebben in dit blog al weleens vaker de aandacht gevestigd op huwelijkse voorwaarden en wat voor zaken er bij het algemene ondernemerschap allemaal komt kijken.

Waar veel stellen echter niet bij nadenken is, dat ongeacht hoe het huwelijk verloopt, de zaken wat anders liggen als een of beide partners een eigen bedrijf hebben. We lichten dus een aantal belangrijke elementen voor je uit.


Eigenaar van een bedrijf en trouwplannen
Het is tegenwoordig behoorlijk geaccepteerd om voor huwelijkse voorwaarden te kiezen wanneer je in het huwelijksbootje stapt. Verstandig ook, wanneer je beide iets hebt om veilig te stellen of omdat je gewoon vooraf in goed overleg afspraken wilt maken voor de ‘wat als’.

Als eigenaar van een bedrijf zijn die zaken nog belangrijker en nog steeds realiseren veel ondernemers zich niet wat er gebeurt wanneer ze trouwen.

In gemeenschap van goederen met een eigen bedrijf
Als je in gemeenschap van goederen trouwt, betekent dit dat de echtgenoot in kwestie gedeeltelijk eigenlijk wordt van het gehele ondernemingsvermogen. Het maakt daarbij niet uit of het om een V.O.F., eenmanszaak of aandelen in een B.V. of N.V. gaat. Het bedrijf is ongeacht de rechtsvorm mede-eigendom van de echtgenoot.

Dat kan ook de andere kant op; met je handtekening als echtgenoot ben je ook mede-eigenaar van eventuele schulden.
Huwelijkse voorwaarden zijn dus, zeker wanneer een van beiden een eigen bedrijf heeft, een goed idee!

Ideaal gesproken regel je dat, hoe onromantisch ook, voorafgaand aan je huwelijksdag. Huwelijkse voorwaarden zijn pas geldig als ze notarieel zijn opgesteld en bij notariƫle akte zijn aangegaan.



Wat als ik al getrouwd ben en dan mijn bedrijf wil opstarten?
In principe wordt het niet vaak gedaan, maar is het wel mogelijk om na het huwelijk alsnog huwelijkse voorwaarden op te stellen. Natuurlijk is het altijd mogelijk om met elkaar afspraken vast te laten leggen, mits dat notarieel gebeurt.

Dus ook als je al getrouwd bent en stappen neemt, is het heel raadzaam daarover afspraken te maken EN vast te laten leggen. Dat geldt overigens binnen je huwelijk, maar ook voor je bedrijf! Het opstarten van een bedrijf vraagt een goed doordachte aanpak.


Echtscheiding bij gemeenschap van goederen; de gevolgen
Natuurlijk werkt gemeenschap van goederen voor heel veel stellen prima. Niet elk huwelijk eindigt in een echtscheiding, maar de zekerheid van goede afspraken weegt vaak ook mee.

Wat kan er gebeuren bij een echtscheiding zonder huwelijkse voorwaarden waarbij een van de partners een bedrijf heeft:
Bij een echtscheiding kan de echtgenoot aanspraak maken op een deel van het bedrijfsvermogen. Afspraken en toewijzing hiervan is dus alleen mogelijk met medewerking van beide partners.
Zolang het bedrijfsvermogen niet is toebedeeld aan de ondernemer, blijft de (ex-)echtgenoot ook mede-eigenaar en deelt dus mee in waardestijging.
Afhankelijk van de rechtsvorm die je bedrijf heeft, kan je (ex-)partner inspraak hebben op beslissingen doordat je als ondernemer niet zelfstandig het stemrecht kunt uitoefenen, maar ook doordat zijn/haar handtekening voor een bedrijfspand/hypotheek nodig is.
Een echtscheiding heeft vaak ook fiscale gevolgen voor je bedrijf en jou als ondernemer.




Trouwen zoals het bij jullie past.
Wanneer jullie je prettig voelen bij gemeenschap van goederen is dat natuurlijk helemaal geen slechte of onverstandige keuze! Maar wanneer een ondernemerschap in beeld is, is het vaak een prettige stap om goede afspraken te maken voorafgaand aan jullie huwelijk.

Ons team adviseert en vertelt je graag meer over huwelijkse voorwaarden!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten