maandag 17 april 2017

Recht op een erfenis.. of niet?


Het is vaak slechts een filmscenario: een onverwachte, grote erfenis uit verre hoek. Zeker in Nederland komt het maar weinig voor dat mensen echt volledig onverwacht een erfenis krijgen.
Toch horen we wel vaak vragen over erfrecht; wanneer heb ik recht op een erfenis en, hoe weet ik eigenlijk dat ik erfgenaam ben of niet?

Daar gaan we dus graag op in!


Wanneer ben je erfgenaam?
Je kunt op twee manieren erfgenaam zijn; via de wet of via een testament. Als er geen testament is, bepaalt de wet wie erfgenamen van de overledene zijn.

Het testament gaat altijd voor op de wet.

Je kunt controleren of een testament is opgesteld via het CTR (Centraal Testamentenregister). Elk geldig testament wordt ingeschreven in  het CTR.  Je kunt hier overigens niet bekijken wat er in een testament staat; dat wordt georganiseerd bij de notaris.



Erfgenaam voor de wet
Voor de wet, in het geval er geen testament is opgesteld, is er een duidelijke lijn;
·         Echtgenoot en kinderen (of afstammelingen)
·         Ouders en (half-)broers/zusters (of afstammelingen).
·         Grootouders (of afstammelingen).
·         Overgrootouders (of afstammelingen).

De Staat is in de lijn de volgende erfgenaam.


Wat als ik (geen) erfgenaam ben?
Als je erfgenaam bent, wordt dat vaak actief gemeld. Als erfgenaam kies je op dat moment of je de erfenis aanvaard of verwerpt.

Als je geen erfgenaam bent, heb je ook geen recht op informatie. Als onterfd kind kun je wel proberen een beroep te doen op een legitieme portie en mag je het gedeelte van het testament bekijken waarin wordt duidelijk gemaakt dat je niet erfgerechtigd bent.


Erfzaken zijn lastig zeker omdat er veel emotie bij komt kijken. Regel je erfenis dus goed en maak keuzes die bij je passen; zo heb je zelf in de hand wat er met je vermogen en spullen gebeurt.


Ons team helpt je graag met het maken van de juiste keuzes voor erfrecht en testamenten en ondersteunen met een goed advies! 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten