donderdag 9 maart 2017

Executieveilingen; hoe gaat zoiets in zijn werk?


Het zijn niet de leukste dingen om mee geconfronteerd te worden. Bij een executieveiling vindt een gedwongen verkoop plaats van bijvoorbeeld een huis.
Natuurlijk gebeurt dat niet zomaar en is er veel voorafgegaan aan het moment dat echt wordt overgegaan tot een executieverkoop.


Wanneer wordt er voor executieverkoop gekozen?
Een verkoop/veiling als dit wordt altijd aangezwengeld door een schuldeiser, zoals bijvoorbeeld een hypotheekverstrekker. Die heeft jouw huis als onderpand voor het geld dat hij heeft geleend. Wanneer je niet langer je schulden kunt betalen, kan uiteindelijk een schuldeiser dwingen tot een executieverkoop.


Hoe kom je in zo’n situatie?
Een situatie als deze ontstaat natuurlijk niet zomaar. Toch zijn er verschillende oorzaken die kunnen zorgen voor betalingsproblemen; van het langdurig verliezen van je baan, tot een echtscheiding, of van faillissement van je bedrijf tot langdurige ziekte.

Dat kan iedereen overkomen, maar je komt niet zomaar in je problemen. Met spaargeld of een zuinigere leefstijl kom je vaak al een eind.
Daarnaast leiden betalingsproblemen niet zomaar tot een verkoop.



Hoe gaat zo’n veiling in zijn werk?
Bij een veiling ben jij niet degene die je woning verkoopt, sterker nog; daar blijf je buiten. Dat is ook zo’n nadelig aspect van de situatie. Doordat het om een gedwongen verkoop gaat, is de verkoopprijs vaak ook een stuk lager dan wat je normaal in de markt zou kunnen krijgen.

Een notaris krijgt van de schuldeiser de opdracht om het huis ter veiling aan te bieden. Dat is vaak erg publiekelijk, omdat iedereen de kans moet hebben hierop te reageren.

Tijdens de veiling krijgen alle aanwezigen kans om vragen te stellen. De notaris weet inhoudelijk vaak echter niet veel of deelt niet.

Na een vragenronde begint het spel van het bieden, waarbij in kleine stappen vanaf het startbod naar een prijs wordt toegewerkt.

Een koop is vaak ook direct definitief; je nieuwe huis via de veiling kopen is dus ook zelden voor particulieren aan de orde en vaak geen goed idee; je hebt te weinig informatie.
Door die risico’s en de handelaren die een groot deel van de verkopen afhandelt, liggen prijzen rond de 70% van de marktwaarde.


Wat voor rol speelt Huijbregts Notarissen in zo’n veiling?
Het liefste helpen we mensen met hun geldzaken en komt niemand ooit in de situatie een huis op deze manier te moeten verkopen.

Huijbregts Notarissen & Adviseurs heeft een speciale afdeling voor veilingen. Deze afdeling verzorgt openbare verkopen voor diverse opdrachtgevers in de gehele regio. Je kunt bij ons terecht voor zowel executieveilingen en vrijwillige veilingen als openbare inschrijvingen.



Meer weten over dit onderwerp?
Vraag vrijblijvend om informatie of maak eenvoudig een afspraak met onze professionals op dit vlak!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten