vrijdag 27 januari 2017

Een echtscheiding goed regelen.. waar denk je dan aan?



Wanneer jullie besluiten te scheiden is dat geen eenvoudige keuze. En na het doorhakken van die knoop breekt vaak een lastige periode aan; niet alleen moet je veel dingen regelen en afspreken, maar de emoties lopen soms hoog op.

Bij het regelen van je echtscheiding komen er heel veel dingen op je af op momenten dat je er eigenlijk niet over kan of wil denken. Toch is het ECHT goed regelen van je scheiding een absolute must voor jezelf, je partner en eventuele kinderen.


1.     Kinderen en een echtscheiding
Elke scheiding is anders, maar we gaan er graag vanuit dat jij en je partner in redelijke overeenstemming afspraken kunnen maken. Bij moeilijkere situaties is een mediator vaak een goede buffer.

Als er kinderen in het spel zijn is een scheiding vaak nog moeilijker, maar de noodzaak des te groter om op een goede manier met elkaar afspraken te maken. Je bent dan ook verplicht als ouders om een ouderschapsplan op te stellen. Hierin wordt vastgesteld hoe jullie samen de zorg en belangrijke afspraken rondom de kinderen hebben gemaakt. Denk aan:
·         Financiële afspraken als kinderalimentatie
·         Omgangsregeling of afspraken rondom woning en zorg
·         Overtuigingen en opvoedings afspraken


2.     Woning en financiën
Na een echtscheiding ben je allereerst niet langer fiscaal partners. Dat heeft voor beide gevolgen omdat je rechten op subsidie of belastingvoordelen veranderen. Hoe dat precies in jouw/jullie situatie zit, kunnen onze specialisten je vertellen.

Daarnaast is jullie huidige werk- en woonsituatie bepalend voor de toekomst. Is één van jullie beiden de kostwinner, dan draagt hij of zij waarschijnlijk ook een verantwoordelijkheid (financieel) voor de ander zodat diegene ook zelfstandig kan gaan wonen.

En wat als jullie samen een koophuis hadden; wordt de woning verkocht en de opbrengst/schuld gedeeld? Blijft een van beiden wonen en vertrekt de ander? Ook in die situaties wil je graag een goed advies over je (on)mogelijkheden rondom wonen.

Waar veel mensen niet aan denken omdat het pas op latere leeftijd van toepassing is, is het recht op pensioen. Ook daar ben je tijdens je huwelijk partners in geworden en kun je nu, bij je echtscheiding, afspraken over maken.




3.     Een scheiding is niet in een dag geregeld
Alleen al wanneer je kijkt naar de bovenstaande zaken weet je dat een echtscheiding niet in een dag geregeld is. De procedure van aanvragen, het samenstellen van een convenant na het maken van al die lastige keuzes en het indienen ervan, kost tijd.

Daarbij komt dat je je in veel gevallen in een onbekend gebied bevindt. Hoewel er jaarlijks helaas tal van echtscheidingen plaats vinden, is het zelden zo dat iemand veel ervaring heeft met de materie en situatie. Naast alle emotie die erbij komt kijken, heb je te maken met veel nieuwe vraagstukken en situaties.


Een soepele scheiding begint met goede begeleiding
Wanneer jij en je partner in goed overleg uit elkaar gaan, is dat een goede basis voor het regelen van de scheiding. Zelfs dan heb je een advocaat of mediator nodig die je door het proces begeleidt.
Wanneer zaken minder soepel verlopen, is een neutrale derde partij vaak een must om zaken alsnog goed geregeld en vastgelegd te hebben.

De professionals van Huijbregts Notarissen weten als geen ander met welke praktische, inhoudelijke en emotionele aspecten je te maken krijgt in iedere scheidingssituatie.


Vraag om een offerte of stel vrijblijvend je situatie voor tijdens ons gratis inloopspreekuur.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten