maandag 31 oktober 2016

Je pensioen regelen als ZZP-er; hoe regel je dat nou slim?


De pensioenen staan de afgelopen tijd veel in de belangstelling. De actualiteiten geven weinig positieve beelden af en mensen die jarenlang dachten dat hun pensioenleeftijd en –inkomsten zeker waren, zijn nu negatief verrast.

Maar hoe werkt dat als je zelfstandige bent of nog een bedrijf wilt starten? Hoe zorg je voor jouw oude dag en welke stappen moet je daarin nu al ondernemen?

Ons team neemt je mee in een aantal overwegingen voor het pensioen voor de ZZP-er.


1.      Je moet er zelf voor zorgen
Als ZZP-er moet je grotendeels zelf zorgen voor een pensioen. Je hebt recht op een AOW-uitkering, maar moet zelf zorgen dat je daarnaast ook andere inkomsten hebt.

Dat betekent dat je er tijdig aan moet denken om hiervoor stappen te ondernemen. Dat geldt overigens ook voor mensen in loondienst waarvoor via hun werkgever niets geregeld is.




2.      Je krijgt belastingvoordeel
Als je spaart voor een pensioen kun je tot een bepaald bedrag gebruikmaken van belastingvoordelen. Zo hoef je geen inkomstenbelasting te betalen over het gedeelte dat je in je pensioen stopt. Die belasting wordt pas geïnd als de uitkering start. Dit geld valt voor nu dan ook niet onder vermogen.

Natuurlijk zijn er wel wat voorwaarden waaraan je moet voldoen. Je moet je pensioen regelen via een pensioenproduct, zoals een bankspaarrekening of lijfrente. Dat regel je via een bank of verzekeraar.


3.      Je kunt kiezen uit verschillende opties
Op welke manier je voor je pensioen gaat zorgen, bepaal je zelf. Laat je daarin goed adviseren door een verzekeraar of bijvoorbeeld bank.
Maar met alleen een regeling voor je pensioen ben je er nog niet.


4.      Je pensioen staat niet op zichzelf
Net als bij mensen in loondienst, zijn er tal van (financiële) zaken waar je voor nu en later over moet nadenken en die allemaal van invloed op elkaar kunnen zijn.
Zo zijn de afspraken die je maakt tijdens je huwelijk van belang (huwelijkse voorwaarden bijvoorbeeld).

En wat dacht je als je kinderen krijgt, een echtscheiding aangaat of jou iets overkomt?
De impact die de ene keuze of gebeurtenis op de andere heeft, is vaak moeilijk te overzien.

Daarom zijn er professionals zoals de mensen in het team van Huijbregts; die kunnen precies op basis van jouw huidige en toekomstige situatie met je bepalen wat de beste keuzes zijn en je helpen die in gang te zetten of vast te leggen.

Een advies kost niets! Leg ons je situatie eens voor.




Geen opmerkingen:

Een reactie posten