woensdag 31 augustus 2016

Je handtekening legaliseren; Wat is het en wanneer is het nodig?



Een handtekening is vaak niet zo bijzonder. Je wordt regelmatig gevraagd een handtekening te zetten en in toenemende mate zien we zelfs digitale handtekening waarmee je documenten ondertekend. Of, je “ondertekent” online iets met je DigiD.

Toch is het legaliseren van je handtekening iets dat je bij elk notariskantoor in Nederland kunt laten doen. Je wordt soms ook verzocht om je handtekening te laten legaliseren.
In dit artikel leggen we graag uit wat legalisatie is en wanneer het van toepassing is.


1. Wat is legalisatie van je handtekening?

Simpel gezegd zorgt een legalisatie van je handtekening ervoor dat het absoluut zeker is dat JIJ degene bent geweest die een handtekening heeft gezet, en niet iemand anders.

Eigenlijk is het zo dat een notaris je identiteit vaststelt bij de ondertekening en daarbij verklaart dat het daadwerkelijk jouw handtekening is die op een verklaring of volmacht staat.


2. Wanneer moet je een handtekening laten legaliseren?

 Het kan voorkomen dat je het verzoek krijgt om bij een bepaalde verklaring of volmacht je handtekening te laten legaliseren. Wanneer dit aan de orde is, wordt dat afzonderlijk aan je gemeld.
Een notaris of bijvoorbeeld gemeente, doet zo’n verzoek wanneer zij zeker willen weten dat een handtekening daadwerkelijk van de juiste persoon is. Dit omdat ze willen voorkomen dat er onenigheid ontstaat over de echtheid van een handtekening en daarmee de geldigheid van een ondertekend document.



Een verzoek tot legalisatie kan worden gedaan door een notaris, een gemeente of bijvoorbeeld een instantie, wanneer zij zeker willen weten dat jij de handtekening hebt gezet. Bijvoorbeeld bij een garantstelling.


3. Hoe werkt een legalisatie?

Een legalisatie betekent dat een document niet zomaar door je wordt ondertekend, maar wordt getekend in het bijzijn van een notaris.

Op het moment van tekenen wordt je identiteit gecontroleerd (je moet je geldig kunnen legitimeren) en in het bijzijn van een notaris zet je uiteindelijk de handtekening.
De notaris verklaart op dat moment dat jij daadwerkelijk de persoon bent geweest die tekende en zich geldig kon legitimeren.
Zo’n legalisatie kost niet veel tijd, maar het is wel handig om dit vooraf te melden en een afspraak te maken.


Heb je een verzoek tot legalisatie ontvangen, dan kun je altijd bij ons terecht.
Maak daarvoor eenvoudig online een afspraak.


Nog meer nalezen over het legaliseren van je handtekening? Ook dat kan online!
Lees hier alles over legalisatie. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten