dinsdag 28 juni 2016

De voogdijzaken waar je niet bij stil staat..



Je wilt voor je kinderen het beste. Ook als je er niet meer bent. En ook al is het misschien iets waar je liever niet bij stilstaat; het is niet ondenkbaar dat jou en je partner iets overkomt.

In een eerder artikel over gezinsuitbreiding en voogdij schreven we al over het vastleggen van wensen.
Nadenken over de voogdij van je kinderen is dan ook een noodzakelijk iets, waarmee je er voor zorgt dat bijvoorbeeld opvoeding en opleiding wordt veilig gesteld.

Maar wat komt er allemaal kijken bij voogdijzaken? Dit zijn de dingen waar je niet bij stil staat:


1.      Als je niets regelt, beslist de rechter
De kans is niet groot, maar het kan gebeuren dat je kinderen zonder jou en/of je partner verder moeten. Wanneer je hiervoor niets hebt geregeld of hebt vastgelegd, beslist een rechter wat er gebeurt.

In die gevallen kan het heel anders uitpakken dan dat jij voor ogen had voor je kinderen. Je wensen vastleggen is dus belangrijk.



2.      (FinanciĆ«le) consequenties voor de voogd
Als het je al is gelukt een voogd of voogden aan te wijzen, hangt daar een hoop aan vast. Niet alleen krijgen aangewezen voogden een grote verantwoordelijkheid in een toch al moeilijke situatie; er hangen ook veel financiƫle consequenties aan vast.

Omdat je je daar niet altijd op kunt voorbereiden, is er een voogdijverzekering. Zo’n verzekering ontlast de voogden financieel en zorgt ervoor dat je kinderen de best mogelijke toekomstmogelijkheden krijgen.




3.      Jouw specifieke wensen en (levens)visie
Je hebt met je opvoeding een speciale aanpak voor ogen. Ieder kijkt anders naar de opvoeding van zijn of haar kinderen.
Daarnaast heb je andere zaken die bepalend zijn voor je leven(svisie). Denk hierbij aan belangrijke waarden en normen of je geloofsovertuiging.

Het is niet alleen belangrijk deze zaken kenbaar te maken aan jullie (beoogde) voogd(en), maar leg specifieke zaken ook vast in een voogdijregeling.



4.      Bespreek een testament
Naast de pragmatische dingen over opvoeding, blijven er ook zaken achter wanneer je als ouder komt te overlijden. Wat gebeurt er met jullie woning en bezittingen?

In een testament kun je deze zaken vastleggen met het oog op de toekomst van je kinderen, maar ook overige familieleden en/of de voogd(en).



Doe de voogdijtest online
In de online voogdijtest op onze website, stel je eenvoudig vast of een voogdijregeling voor jullie nodig/gewenst is, of niet.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten