maandag 19 oktober 2015

Een huis (ver)kopen in 2015/2016… hoe staan we er voor?


Het woningaanbod is afgelopen periode gekrompen en de woningmarkt lijkt aan te trekken. Toch zijn niet alle problemen uit de weg, blijkt uit enquêtes en metingen.
Een aantal ontwikkelingen op de woningmarkt zetten we op een rij. Neem bij de overweging van de koop of verkoop van een huis dan ook zeker het advies van een professional mee.

1.      Nog steeds veel huizen ‘onder water’
De term ‘onder water’ wil zeggen dat verkopers geld moeten bijleggen omdat de waarde van hun huis nu lager is.
Hoewel het aantal huizen dat op die basis wordt verkocht is terug gelopen, werden van de huizen die per 1 oktober van eigenaar wisselden, nog steeds 1 op de 4 ‘onder water’ verkocht.



2.      Er is vaker sprake van schenkingen of leningen van familieleden
Met name ouders spelen een belangrijke rol in financiering. Voorheen kon tot 100.000,- belastingvrij worden geschonken voor de aankoop van een woning.
Op dit moment worden er ook veel leningen aangegaan voor vergelijkbare bedragen. Dit is volgens hypotheekverstrekkers het gevolg van de strengere regels en daardoor beperktere mogelijkheden in de hypotheekhoogte.

3.      Leningen en schenkingen niet altijd goed doordacht
Binnen de wereld van het notariaat komen regelmatig zaken aan het licht waarbij blijkt dat met name leningen niet altijd volledig doordacht of goed gedocumenteerd worden aangegaan.
De keuze lijkt voor veel ouders logisch aangezien op spaargeld weinig rente te verdienen is. Toch zijn vraagstukken als “wat gebeurt er met de lening als ouders komen te overlijden” zelden vooraf beantwoord en liggen fiscale complicaties op de loer.
Een vakkundig notariaat kan je hierbij wijzen op de valkuilen of risico’s en zorgt er hiermee voor dat alles wordt geregeld en vastgelegd, OOK de scenario’s waarbij je niet zo snel stil staat.

4.      Schenkingsregels veranderen
Per 2016 veranderen de regelingen voor schenkingen opnieuw. Vraag dus naar de laatste stand van zaken en informeer naar wat dit betekent voor jou(w) kinderen.



woensdag 7 oktober 2015

Gezinsuitbreiding? Dit zijn de dingen waar je NIET aan denkt

Of de wolk nu roze of blauw is, wanneer je een kindje krijgt ben je op heel veel dingen voorbereid. De zaken die echter wat meer op de achtergrond liggen, zijn wel van groot belang en blijken soms op kortere termijn aan de orde te komen dan verwacht.
Je leven verandert en binnen jullie nieuwe situatie zijn tal van (wettelijke) regels en formaliteit van belang.
We helpen je een handje op weg, maar heb je vragen, we helpen je graag met een passend advies.


1. Benoem een voogd
Logischerwijs (en gelukkig maar) sta je niet zomaar stil bij de zorg voor je kind(eren) in het geval jij en je partner er niet meer zijn. Toch is het helaas niet uitgesloten dat door een noodlottige situatie iemand anders de zorg voor je kinderen op zich moet nemen.
Zo kun je in een testament degene aanwijzen die je voor jouw kind(eren) wilt laten zorgen. Dit is een zogenoemde voogdijregeling.
Houd hierbij ook rekening dat de voogd ook te maken krijgt met het beheren van de erfenis van je kind(eren) tot de leeftijd van 18 jaar is bereikt (of indien een bewindvoerder is aangesteld, tot de overeengekomen leeftijd).

2. Ouderlijk gezag
Het is belangrijk om vast te stellen of de vader van het kind ook voor de wet als de vader wordt gezien en daarmee beide ouders het gezag hebben over het kind.
Wanneer een kindje wordt geboren tijdens het huwelijk van beide ouders, is de man automatisch vader van het kind. In alle andere gevallen moet de man het kind erkennen om voor de wet ook vader te zijn. Dit doe je bij de gemeente en geldt bij ongetrouwd samenwonen.
3. Erfenis
In je testament neem je op hoe je jouw erfenis wilt regelen. Wanneer er geen testament is, bepaalt de wet wie een erfenis krijgt en hoe deze wordt verdeeld.
Globaal gezien geldt dat wanneer je getrouwd bent en kinderen hebt, je echtgenoot en kinderen erven. Ben je niet getrouwd, dan erven alleen de kinderen.
Overigens geldt in veel gevallen dat wanneer een partner overlijdt en zowel echtgenoot als kinderen erven, het erfdeel voor de kinderen pas opeisbaar is als de langstlevende partner overlijdt.



4. Ondersteuning en overigen
Sommige ouders of grootouders willen graag een actieve financiële rol spelen in het leven van hun kinderen of kleinkinderen. Bijvoorbeeld door sparen of beschikbaar stellen van geld voor een studie of woning.
In dit soort schenkingssituaties veranderen de regels regelmatig. Laat je in deze situaties dus ook goed voorlichten over consequenties, kosten en bepaal zo met een professional wat de meest gewenste route is.

Vragen of behoefte aan een advies? Kom eens vrijblijvend met ons in gesprek en stel je vragen!
Daarvoor kun je ook terecht tijdens onze inloopspreekuur.