donderdag 3 september 2015

Een bedrijf starten: Hoe maak je de juiste keuzes?


De afgelopen jaren hebben wegens werkloosheid of de eenvoudige behoefte om zaken écht zelf aan te pakken, veel mensen de keuze gemaakt voor zichzelf te beginnen.
Je eigen bedrijf beginnen kan op heel veel manieren, maar brengt vanzelfsprekend ook veel vragen en handelingen met zich mee. Van bedrijfsplan tot startfinanciering en van ondernemingsvorm tot partnerbescherming.
Daarom in dit artikel de belangrijkste basisvragen bij (de voorbereidingen van) het starten van een bedrijf.

Kies je ondernemingsvorm
De vorm van je onderneming wordt met name bepaald door het type onderneming dat je wilt starten. Deze keuze is belangrijk, omdat het gevolgen heeft voor de risico’s die jij (en je partner) als ondernemer privé loopt, maar ook voor de fiscale behandeling die je onderneming krijgt.
Zeker wanneer je als ondernemer nog geen of weinig ervaring hebt, is een goed advies over ondernemingen starten onmisbaar!     
De rechtsvorm BV (dit is een officiële wettelijke vorm) is populair omdat juridisch gezien de aandeelhouder/bestuurder in principe (!) niet persoonlijk aansprakelijk is voor schulden van de BV.
Of de keuze voor een BV fiscaal gezien gunstig is, hangt af van de omvang van de omzet en de toekomstverwachtingen. Je notaris en accountant kunnen je hierover specifiek voor jouw situaties informeren.

Een eenmanszaak of werken als ZZP-er geeft de voordelen dat je snel kunt beginnen; je schrijf je in bij het handelsregister van Kamer van Koophandel en vraagt een BTW-nummer aan bij de belastingdienst.



Bescherm je levenspartner
Wanneer je als ondernemer begint, loop je vanzelfsprekend risico’s. Dat kunnen ook zaken zijn die je nooit had voorzien; je kunt zelf door ziekte of overlijden het bedrijf niet meer voeren of je krijgt te maken met tegenvallende resultaten met alle nadelige gevolgen van dien.
Als je getrouwd bent of samen woont, informeer dan gericht hoe je jouw partner kunt beschermen tegen ondernemersrisico’s. Zo voorkom je dat je partner betrokken raakt bij de bedrijfsvoering op een manier die je niet voor ogen had.

Bepaal gericht wat er vastgelegd dient te worden
Ervaren ondernemers komen in de loop der jaren steeds meer situaties tegen waarvan ze leren, soms met hier en daar een spreekwoordelijke bult of blauwe plek. Veel vervelende situaties, conflicten of onduidelijkheden kunnen worden voorkomen door simpelweg afspraken schriftelijk te laten vastleggen.
Zeker wanneer je in je (nieuwe) bedrijf te maken hebt met zakenpartners, is het zaak afspraken gericht en duidelijk te laten vastleggen: zo ontstaat transparantie in de afspraken en hebben beide partners duidelijk waar verplichtingen, risico’s en beschermingen gelden.
Wat er moet worden vastgelegd verschilt per onderneming en samenwerking. Ook hier is een goed advies van ervaren professionals de belangrijkste start!


Ga je een bedrijf starten of ga je samenwerken met een zakenpartner?
We adviseren je graag en zijn gedurende het hele proces een helpende hand:

Geen opmerkingen:

Een reactie posten